federat curses orientacio    suscripcio1

confinament curses orientacio   docents curses orientacio

 

03setembre

WOC 2019 - Entrevista al Marc Serrallonga Arqués

WOC 2019 - Entrevista al Marc Serrallonga Arqués
Aquesta és la 2a de les entrevistes que farem als representants catalans dels World Orienteering Championships (WOC) 2019 a Noruega. Si voleu saber com es van preparar els campionats, quines sensacions van tenir en cursa o llegir consells del més alt nivell orientador, no us les podeu perdre!
Bon dia Marc, després d’aquest WOC et volem fer un seguit de preguntes per tal que els nostres orientadors i orientadores puguin saber més sobre tu i sobre la teva preparació i actuació als mundials.

A nivell tècnic, com ha sigut la teva preparació per aquests mundials?

Fredrikstad (Noruega), on s’ha fet el WOC, presenta uns terrenys molt peculiars. Es tracta d’aixecar molt les cames, ser fi amb la brúixola i estar molt en forma perquè la més curta de les curses pot ser molt dura. Això fa que la millor manera de practicar sigui desplaçar-se als terrenys. Hem realitzat un parell de camps d’entrenament a Noruega que ens han servit per a preparar-nos tècnicament i saber què ens trobaríem ens aquests campionats.

Creus que t’has aconseguit adaptar bé al terreny? Quins són els problemes que et vas trobar inicialment i com els has superat o entrenat?

Crec que després de molts entrenaments tècnics, he aconseguit trobar bones sensacions corrent. Quan trepitges el terreny per primera vegada et sents molt lent. Estem acostumats a terrenys on la velocitat de cursa és molt elevada i els terrenys allà són ben contraris! T’enfonses a cada passa, no pares de saltar troncs, ... El més important és ser conscient que això serà així i no desanimar-se! El següent repte per a mi van ser els atacs al control. Els països nòrdics tenen una cartografia en general molt simplificada i em costava ser precís a l’entrada de les fites. Encara no tinc la tècnica perfeccionada però de ben segur que haver-ho practicat m’ha fet millorar molt. Tot és qüestió d’entrenar i entrenar!

A nivell mental o de pressió, com t’has preparat per aquests mundials?

Sabia que la cita és molt important. Participes en una competició amb els millors del món i un cop acabada la cursa es proclama un campió del món. Tanmateix, jo tenia clars els meus objectius: fer una bona cursa tècnicament i intentar anar al límit de forces físicament tenint en compte que la meva cursa estaria al voltant de les dues hores. Amb aquest plantejament em treia tota la pressió afegida de la competició i aconseguia centrar-me en les úniques coses que podia controlar: la meva orientació.
A part és important participar en competicions de nivell similar. És per això que vaig desplaçar-me a Finlàndia mesos abans del WOC per a participar a una copa del món. Les condicions en aquest tipus de competició són les més similars a un WOC que pot haver-hi.

Vas començar corrent la Llarga Distància. Quina preparació vas fer específica per aquesta prova?

La veritat és que no té gaire misteri: entrenaments de molts kms, tirades llargues per muntanya, canvis de ritme llargs i entrenaments d’orientació de molts kms. Dues setmanes abans de la competició feia un entrenament de 24km d’orientació i més de dues hores per a testar que tant el cap com les cames estaven preparades per a la cita!

Com es gestiona una cursa tant llarga d’orientació al mateix moment que saps que cada minut compta? 

Es tracta de no pensar en tot el que et queda sinó de centrar-te en cada fita que fas. Si vols perdre el mínim temps possible has d’aconseguir no deixar-te ni un segon en el control que estàs atacant. A més, una cosa molt òbvia però que no sempre es compleix: quan es pot córrer s’ha d’apretar al màxim i quan has de frenar s’ha d’estar més concentrat que mai.
I sobretot anticipar quan hi ha possibilitat de fer-ho! En camins o quan tens molt clar on has d’anar. Si t’has de parar 10” a planejar una ruta, més val utilitzar-los a córrer sense tenir clara la teva ruta!

Quines van ser les teves sensacions?

Sincerament molt bones! Per què ho sé? Vaig arribar a meta molt content amb la meva cursa tècnicament i amb les cames que em feien mal. No podia demanar més!
Durant la cursa vaig sentir-me molt còmode i les fites anaven fluint a una molt bona velocitat. La competició es va desenvolupar molt millor del que podria haver-la planejat mai.

Desconeixem si ho havies preparat o no. Però comptaves en córrer els relleus? Com et vas preparar per aquesta cursa?

La veritat és que no comptava amb els relleus. Tanmateix, una lesió desafortunada d’un dels membres de l’equip va fer que hagués de córrer. La preparació va ser molt exprés i principalment mental. Els terrenys els coneixia perquè eren els mateixos que de llarga (tot i que a escala 1:10.000 en comptes de 1:15.000) i només havia de tenir en compte que correria rodejat de gent. Havia de sortir a fer la meva orientació però ser capaç d’utilitzar els corredors que tingués al voltant. En cursa? Vaig acabar corrent quasi tota la cursa sol. Tanta preparació mental per a acabar fent una mitja per uns terrenys realment extraordinaris.

Com t’hi vas sentir?

La sensació al acabar la cursa va ser de desastre. Masses errors i velocitat molt lenta en bosc. Però un cop vaig poder analitzar la cursa tranquil·lament a casa, vaig veure que els errors tampoc havien estat tan grossos i que la velocitat era la màxima a la que podia anar. Per tant, satisfet però sent conscient que hi ha molt espai de millora!

Finalment, quines són les conclusions d’aquest mundial? L’any que ve tornarà a ser el teu objectiu?

Un mundial és sempre una ocasió per a posar-se objectius difícils i aquest any s’han complert. Per tant no podria estar més content dels resultats i ja penso en posar-me objectius més ambiciosos per a pròximes temporades.
M’agradaria continuar preparant-me llargues i en aquest cas el WOC de l’any vinent no proporciona aquesta oportunitat (serà exclusiu de Sprint). Per tant buscaré competicions que siguin igualment importants i representin un bon repte.


L'última de les entrevistes en breus a les xarxes i web de la federació. Estigueu connectats per a no perdre-us-la!


Entrevista per Eloi Martí Romaní – Club Aligots

Posted in Orientació a peu

esportcat v rgb fb 600pp logo ufec vertical 02 iberogaine
Subscriu-me a la llista de correu de la FCOC
Visita'ns al Facebook