federat curses orientacio    suscripcio1

confinament curses orientacio   docents curses orientacio

 

16abril

Propostes dels clubs en època de confinament

Els clubs catalans d’orientació han organitzat múltiples activitats per fer més amè el confinament

Acostumats a córrer pel bosc, desplaçaments, entrenaments tècnics i preparació física els corredors/es d’orientació han vist com, d’un dia per l’altre, havien d’estar tancats a casa, com la resta de la població. Tot i el canvi espectacular de rutina, han readaptat el seus costums i, moltes vegades, gràcies als seus clubs, han pogut accedir a un ampli ventall d’activitats que van des dels jocs, lectures, concursos, puzzles, tècnica, confecció de mapes, exercicis de memòria, reptes i sense oblidar en cap moment mantenir una bona forma física.

La majoria de clubs catalans d’orientació han tingut un contacte permanent amb els seus socis, han interactuat entre ells i han omplert les llargues hores casolanes del confinament. A continuació us fem un resum de les principals activitats que han proposat els clubs catalans.

Clubs

 

 1. COC

Troba la Fita. Proposta de Jordi Deu. Consisteix en mirar una foto on hi surt una fita i un mapa. En un temps cronometrat s’ha de dir quina fita del mapa és la de la foto.

Puzzles. De diferent dificultat i nombre de peces, un dels quals del Pla de les Forques. Uns dies després, el COC va haver de crear un nou grup de WhatsApp on posar totes les activitats d'aquests dies. El grup es diu "COCfinament"

Joc-formulari del COC, a proposta de Mercè Miguel.

Rememorar butlletins antics del club i un repàs als campions, com aquest article sobre Mònica Aguilera.  
Curses que es proposen des del club agermanat del Trentino, al Véneto

Jocs 
 

 1. MONTSANT

#montsantsacasa, una etiqueta amb la que mostren tota mena d'activitats quotidianes amb la samarreta del club.

Mapa de casa. Van proposar que els més petits fessin un mapa de casa seva i muntessin una cursa d’orientació́.

Fem memòria? Van preguntar als seus orientadors quin era el seu mapa preferit i perquè. Era una activitat de memòria i de nostàlgia. La resta d’orientadors els hi podien fer preguntes sobre les eleccions de ruta, sensacions, paisatges, competició...

Reconeixement de mapes. Petit petit joc de reconeixement de mapes, primer del propi club, després de copa catalana d’altres clubs i finalment de lliga espanyola. Identificar allò que fa un terreny especial com els murs, les roques, les corbes de nivell...

Com fer un mapa d’orientació. La darrera activitat ha estat com fer un mapa d’orientació́ casolà̀ i imaginari. Agafar els colors que representen cada element: vegetació́, rius, elements humans i anar-se familiaritzant amb les corbes de nivell.


 1. ALIGOTS

Si bé és veritat que el COVID19 ha aturat l’activitat conjunta a l’aire lliure d’Aligots, no ha estat capaç de frenar les ganes de fer activitats. Aligots, en aquest moment ja porta més de 30 vídeos penjats a les xarxes socials amb l’etiqueta #AligotQuedataCasa INSTAGRAM

#escoletaacasa

Des del primer dia, la responsable de l’Escoleta del club, Marta Bruns, ha proposat diferents reptes a les xarxes socials amb l’etiqueta #escoletaacasa que han fet gaudir d’allò més als socis més petits. S’han fet circuits d’orientació casolans, s´han mostrat les habilitats amb la #XancletaAligotera, s’ha orientat pels carrers de Girona des de casa i s’han fet els millors equilibris del circ. INSTAGRAM + INSTAGRAM


#XancletaAligotera
Veure imatges a instagram


Rutina Aligots – Confinament 2020

El grup d’entrenament físic també ha demostrat que estar confinat a casa no és un obstacle per estar en forma. La seva responsable Raquel Font ha creat una comunitat de valents Aligots, en la que més d’un i de dos ha guanyat agilitat en aquestes últimes setmanes i algun que altre ha perdut pes i tot.

Els reptes del club també han enfortit la comunitat a nivell emocional i han ajudat a mantenir l’alegria d’aquests dies. La cohesió dels Aligots, tot i la distància, ha trencat esquemes fins al punt que molts clubs d’orientació de Catalunya s’han sumat a les propostes d’en Martí Pou: l’#EscombraAligotera i la #SamarretaAligotera, i de la Joana Martí #ApilaPaperAligotero.

https://youtu.be/x_tyaxdlCOE

#EscombraAligotera

#SamarretaAligotera 1. UE VIC

Qui creus que? Per tal de conèixer millor els membres de la secció d’orientació de la UEVic. El club va proposar participar al concurs d’esbrinar quina de les quatre persones del Vic que apareixien en la imatge li ha havia passat l’anècdota descrita. Concurs realitzat a través d’Instagram.

Clicks. Durant la setmana es presenten varies escenografies amb clicks, les quals s'ha de relacionar amb quin dels mapes proposats correspon.  A finals de setmana, es llença la iniciativa que altres clubs facin la seves escenografies i mapes, i que els exposin per continuar jugant conjuntament. 

 

 1. COB

Microsprints. Des del club i a través de Pau Llorens, amb Microsprints.org, han impulsat un concurs de mapes indoor en el qual els orientadors de tot el país poden enviar els mapes de casa seva. Via Instagram, els seguidors del compte @microsprints voten en rondes de 4 mapes quin és el que més els agrada.

Els finalistes guanyen 3 recorreguts en el seu mapa i l’APP personalitzada perquè puguin fer la competició sense sortir de casa. Més de 100 persones estan participant en les votacions i 20 orientadors han enviat els mapes de casa seva!

Entrenament a casa. Per altra banda, el dia 15 d’abril, va tenir lloc a casa de tots els socis del COB una prova pilot d’entrenament a través d’internet, iniciativa d’Ampa Gil i David Tarrés. Un teleentrenament que consistia a realitzar exercicis físics en períodes de 30 segons i descans de 20 segons en els quals s’oferien exercicis per a millorar la tècnica. Més de 20 socis van gaudir de l’activitat que ha tingut molt bona acollida i es probable que es repeteixi ben aviat.
 

 1. LA NOVA FITA

Cursa d’orientació a casa. Dibuixar un mapa de casa teva, repartir les fites per la casa, posar-hi un ordre i es pot començar la cursa.

Exercici de memòria. Es tracta de fer un exercici de memòria, on cal memoritzar el màxim d’elements que hi ha dins de cada un dels cercles d’un recorregut predeterminat en un mapa.

Raid Virtual- Raid Repòs. Mitjançant unes coordenades que facilita el club, s’han col·locar les fites en el seu lloc, i respondre l’opció correcte en el formulari. Les opcions que hi haurà al formulari seran en forma de símbol, per tant s’haurà de contestar en quin símbol es troba cada una de les fites.

Cursa d’orientació simbòlica. Aquesta vegada es tracta d’endevinar les descripcions de control, la simbologia de les curses d’orientació. Es van realitzar tres etapes amb la classificació de cada etapa i una classificació general dels tres dies.

Puzzle Confi-O. Encaixar les peces del puzzle del formulari amb els trossos en blanc que hi ha en el mapa, el més ràpid possible, ja que no només es tracta de fer-ho bé,  sinó fer-ho en el mínim temps possible.

 

 1. XINOXANO

Entrenament físic i tècnic.

Proposen una combinació d’exercicis físics i tècnics. S’escull un exercici físic (abdominals, flexions..) i un exercici tècnic (elecció de ruta, punts de control per arribar a una fita… Tot seguit s’executa, 30 segons memoritzant el mapa, 30 segons fent exercicis físics i 30 segons dibuixant la part memoritzada ( així repetidament).

 

 1. GO-XTREME

Mapa de casa.

GoXtreme proposa fer un mapa de casa, fer un circuit i practicar amb els familiars.

  1. FARRA-O
Memory-O. En Toni Muné ens proposa confeccionar el tradicional joc memory amb cartolines de dos colors a partir de la simbologia internacional d’orientació. 4 versions diferents. Per exemple, trobar les parelles de símbols o bé trobar parelles de parts del mapa. Una combinació perfecte de memòria i orientació.

Repte la llauna voladora. 
A través de les xarxes socials i que ha generat la implicació de molts orientadors/es.
 • UPC

Preparació de la I cursa virtual per Santa Coloma de Cervelló. La UPC ha organitzat aquesta primera cursa virtual, amb la col.laboració de Daniel Davi del COC, Asumpció Termens i Lucas de Feo, amb l'ajut d'un mapa i del Google Street Map/View. Molt interessant! 

Puzzle amb el mapa de Gòsol. Miriam Carretero ha preparat un puzzle del mapa de Gòsol que es pot adaptar a diferents nivells. S’hi pot accedir en aquest enllaç.

esportcat v rgb fb 600pp logo ufec vertical 02 iberogaine
Subscriu-me a la llista de correu de la FCOC
Visita'ns al Facebook