federat curses orientacio    suscripcio1

confinament curses orientacio   docents curses orientacio

 

25abril

El confinament dispara la pràctica de les curses virtuals d’orientació

Aquest diumenge es disputarà la 1a. cursa popular de Catalunya de Catching Features

La sensació de córrer pel bosc que et dóna l’orientació és difícil de substituir, certament. Però si hi ha alguna opció que s’hi aproximi és el videojoc de simulació esportiva Catching Features, on un corredor/a s’endinsa per un terreny (que pot ser confeccionat a partir d’un mapa real) i pot competir com si fos una cursa oficial amb altres corredors sobre el mapa. Aquests dies de confinament pel COVID19, alguns orientadors catalans han anat descobrint aquest joc i fins i tot ja en tenim algun que participa als mundials i d’altres que han organitzat curses locals i el primer campionat popular de Catalunya, aquest diumenge, dia 26 d’abril. La UFEC fins i tot està treballant en l’esborrany d’una Llei que permetria reconèixer com a modalitat esportiva aquests campionats online en diferents modalitats esportives.
El president de la FCOC, Josep M. Santiago, és un dels orientadors catalans que s’ha inscrit als mundials Catching Features Orienteering World CUP 2020 que van començar el passat 11 d’abril i s’allargaran fins el 6 de juliol, cada setmana una ronda. Mapes molt tècnics, estil nòrdic que et fan estar molt concentrat en la cursa en tot moment. Santiago reconeix que abans de fer una cursa ‘cal entrenar molt la navegació’ i ‘familiaritzar-te amb el videojoc’ que t’aporta unes sensacions molt similars a les reals. ‘Aquí no pots fer cap tipus de trampa com demanar ajuda a un altre corredor si t’has desorientat, aquí estàs tu sol amb el mapa i no pots perdre en cap moment les referències que et dóna el terreny’, afegeix.

El confinament COVID19 ha estat una oportunitat per desenvolupar ràpidament la pràctica d’aquest videojoc que et permet diferents nivells: descobrir l’orientació, entrenar i competir. Com acostuma a ser habitual, el món dels videojocs és més masculí que femení i en aquests moments els orientadors passen per davant de les orientadores en la pràctica a Catalunya.

‘L’experiència d’organització d’aquesta primera cursa de l’Anoia ha sigut molt positiva, ja tenim més de 400 visualitzacions del directe de Youtube’ ens explica Quim Vich, un dels principals promotors de la cursa de l’Anoia del passat 21 d’Abril. I és que amb el moment que estem vivint, s’ha demostrat que aquest tipus de contingut en directe pot tenir també molt èxit. Pel que fa a l’entrenament amb aquest joc, Quim Vich ens comenta que ‘actualment entreno entre 3 i 4 hores al dia’ i sobretot en destaca ‘la facilitat de córrer a diferents terrenys, i així practicar diferents tipus d’orientació, que de normal, seria impossible’. Quim Vich també estarà al davant de la organització de la cursa Popular d’aquest diumenge 26 d’Abril, que es retransmetrà en directe per un nou canal de Youtube que vol ser la referència a Catalunya, CATching.

El videojoc es pot comprar directament a la seva pàgina web http://www.catchingfeatures.com/ i permet provar-lo en uns mapes gratuïts per fer una petita introducció. Es pot jugar en diferents modalitats: sortida en massa, relleus, sortida individual i fins i tot sota diferents condicions climatològiques com pluja, cursa nocturna... Cada cursa et dona una puntuació que es barema amb els altres corredors del dia i així es pot tenir una idea de quin és el nivell respecte els altres corredors.

Tot i que el Catching Features segurament és el joc més real, també hi ha altres modalitats de cursa online i diferents clubs catalans d’orientació les estan promovent. Serien les curses a través de l’Street View Map (urbanes). A l’arribar al lloc on hi ha la fita s’ha d’omplir un qüestionari amb una pregunta sobre algun aspecte visual per determinar si el corredor està en el lloc indicat. Un altra opció seria el Trail-O, amb diferents fites de precisió a partir d’una fotografia, una descripció de control i el Nord.

Links interesants:

https://cfworldcup2020.trainingsharp.com/
esportcat v rgb fb 600pp logo ufec vertical 02 iberogaine
Subscriu-me a la llista de correu de la FCOC
Visita'ns al Facebook