L'orientació - Les categories

 

Les categories oficials s'apliquen a totes les curses oficials de la Federació Catalana de Curses d'Orientació (FCOC), i per tant tots els seus federats ho han d'estar en una determinada categoria. Les categories populars s'apliquen en curses no oficials, tant per federats com per persones que practiquen aquest esport de forma esporàdica.

Les categories pels homes es representen amb una H i per les dones amb una D. Quan existeix la possibilitat de fer la cursa per parelles es representa amb una X.

En les categories oficials, desprès de la lletra segueix l'edat dels participants; fins els 20 anys, cada categoria sols avarca dos anys i a partir dels 35 anys les categories es contemplen cada 5 anys. Qualsevol orientador pot participar en una categoria superior si es creu preparat per fer-ho.

  • H14 / D14 => Homes / Dones de fins a 14 anys.
  • H16 / D16 => Homes / Dones de 15 i 16 anys.
  • H18 / D18 => Homes / Dones de 17 i 18 anys.
  • H20 / D20 => Homes / Dones de 19 i 20 anys.
  • H21 / D21 => Homes / Dones de 21 a 34 anys.
  • H35 / D35 => Homes / Dones de 35 a 39 anys.
  • H40 / D40 ...
  • HE / DE => Categories d'èlit. Només poden participar en aquesta categoria els orientadors més experimentats majors de 18 anys.

També existeix uns subdivisió de la categoria H-D21 per a orientadors que no es consideren encara amb un suficient nivell per competir en HE i DE. En el moment que s'aconsegueix aquest nivell, es passa a la categoria d'èlit.

Actualment només existeix una categoria d'iniciació, sense diferenciació per edats, que rep el nom de No Iniciats (NI) i és per aquelles persones que volen experimentar l'orientació. Poden anar sols (H o D) o en parelles (X).

Els circuits són diferents per cada categoria. Les distàncies dels circuits solen ser de 2 a 10 quilòmetres segons les categories.

 

Ets aquí:   L'orientacióQuè són les Curses d'Orientació?
esportcat v rgb fb 600pp logo ufec vertical 02 iberogaine
Subscriu-me a la llista de correu de la FCOC
Visita'ns al Facebook